Duurzaamheidsmanager Laura over travelstof met gerecycled garen: “Dit is een belangrijke stap in de goede richting”

Gepubliceerd op 28-08-2024

Duurzaamheidsmanager Laura over travelstof met gerecycled garen: “Dit is een belangrijke stap in de goede richting”

We maken onze Studio Anneloes Essentials in Black en Dark Blue vanaf nu van travelstof met gerecycled RECO garen. De premium kwaliteit die je van ons gewend bent, maar dan met een lagere impact op het milieu. Onze duurzaamheidsmanager Laura Koedijk vertelt er alles over.

Wat is gerecycled RECO garen?

“Gerecycled RECO garen is gemaakt van restanten van de garenproductie. Door middel van een eco-vriendelijk proces worden deze restanten weer omgesmolten tot nieuwe garens. We noemen dit daarom officieel ‘recycled post-industrial, pre-consumer’ garen.” 

Welke impact heeft travelstof met gerecycled garen?

“Omdat we grondstoffen opnieuw gebruiken, verbruiken we veel minder energie en water. Daarom is de milieu-impact van travelstof met gerecycled garen een stuk lager. De CO2-uitstoot is zelfs 9 keer minder. Bovendien zijn we minder afhankelijk van nieuwe fossiele bronnen. Een mooie stap in de goede richting. Maar we zien het bij Studio Anneloes ook als een eerste stap. Duurzaamheid is een voortdurend proces dat nooit stopt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om het nog beter te doen.” 

Waar wil je uiteindelijk naartoe?

“Travelstof oneindig gebruiken, dat is onze stip op de horizon. Travelstof gaat heel erg lang mee, maar er komt uiteindelijk een moment dat het niet meer draagbaar is. Op dat moment willen we travelstof recyclen om er weer nieuw garen van te maken. Dat is nu nog te complex, omdat de stof een mix is van polyamide en elastaan. Er zijn nog geen schaalbare recycle-oplossingen om deze twee materialen te scheiden en er weer nieuwe kwalitatieve garens van te maken.” 

Gaat deze oplossing er komen?

“Ik heb goede hoop. Maar er is veel tijd en geld nodig voor onderzoek. Ook samenwerking is essentieel. Voor mij draait duurzaamheid echt om samenwerking en lange termijn partnerschappen. Eurojersey is bijvoorbeeld al meer dan 15 jaar de leverancier van onze travelstof. Dan kun je echt samen optrekken en investeren. De eerste, belangrijke stap is nu gezet met gerecycled RECO garen.”