Hide menu

13 July 2021 11:40

5x tips voor een duurzamere garderobe

Yes we care! Fashion is het leukste wat er is. We willen er graag stylish bij lopen, maar niet ten koste van mens, dier en planeet. Met deze vijf tips bouw jij een duurzame garderobe op!

 

 

Duurzaamheid van kleding bestaat uit twee principes: de invloed op mens en milieu en de levensduur van het product. We zijn niet het braafste meisje van de klas, wel eerlijk en transparant. We delen kennis en informatie over onze Travel Quality voor meer bewustwording, zodat we samen onze footprint kunnen verminderen. Jij kunt ook werken aan je eigen verantwoorde garderobe, zonder in te leveren op stijl. Wij vertellen je hoe!
 
1. Basics & capsule
First things first! Wat komt er in jouw duurzame kledingkast te hangen? Basisitems zijn essentieel. Wat ons betreft kunnen een wit shirt, een goede jeans en een (little) black dress in geen enkele kledingkast ontbreken. Je kunt er eindeloos mee stylen en ze complimenteren jouw lichaam. Wanneer je de ideale basic gevonden hebt, wil je ‘m voor altijd bij je houden. Je zult er automatisch beter voor zorgen. Basisitems moeten met veel andere kledingstukken gecombineerd kunnen worden. Denk dus goed na welke tinten je het liefste draagt over een lange periode. Black en Dark Blue zijn vaste kleuren in onze basiscollectie, omdat ze iedereen staan en je er styling wise alle kanten mee op kunt. Basics zijn tijdloos en zijn dus essentieel voor een duurzame garderobe.

Minimalisme kan heel stijlvol zijn, maar een hele garderobe zonder prints is toch een beetje saai. Je outfit is een van de eerste indrukken die mensen van je krijgen. Laat je karakter spreken door met prints, silhouetten en kleuren te spelen.

/en/stories/5x-tips-voor-een-duurzame-garderobe.html/image3.jpg

Tinten als Fuchsia zijn misschien niet geschikt voor elke gelegenheid, maar ze kunnen je laten stralen op de momenten dat het jou uitkomt. Ter aanvulling op je basisgarderobe kunnen we je aanraden om wat capsule items toe te voegen, waarmee je een lekker statement kunt maken. Denk bijvoorbeeld ook aan power shoulders en sprekende materialen, zoals faux leather.

 

2. Premium quality
Het aantal keren dat je een kledingstuk draagt voordat het op is, heeft veel invloed op de mate van duurzaamheid. Idealiter heeft een kledingstuk een beperkte footprint en een lange levensduur. Wanneer een item gemaakt is van sterke materialen die lang mooi blijven, heb je er een leven lang plezier van. En dat is dus super duurzaam! 

Onze travelstof is zo’n materiaal. Sensitive® Fabric is gemaakt van polyamide, een sterke vezel die veel langer meegaat dan bijvoorbeeld katoen. Dat betekent dat je langer plezier hebt van kleding en dat je dus minder hoeft te kopen in dezelfde periode. Zo kun je nog eens een investering doen. De stof is super comfy en ook nog eens kreukvrij! Het hoeft dus minder vaak gestreken te worden en daarmee bespaar je zowel tijd als elektriciteit. Travel Quality is sneldrogend en ademend én het pilt niet. Allemaal ideale eigenschappen voor een duurzame kastinhoud.

 

 

3. Yes, we care 
Wist je dat de gebruiksfase van een kledingstuk net zo vervuilend is als de productiefase? Of zelfs vervuilender als je het vaak wast, droogt en strijkt? De manier waarop je met kleding omgaat, heeft veel invloed op de levensduur ervan. Hang je travel-items bijvoorbeeld op in de frisse lucht wanneer je ze gedragen hebt en laat ze lekker luchten. Op deze manier hoef je niet iedere keer te wassen. De kleding blijft langer mooi en je verbruikt minder water. Win-win! Nog zo’n gouden tip: probeer vlekken er eerst uit te krijgen met een katoenen, kleurvaste doek en een beetje water. Grote kans dat je ze er op deze manier uit krijgt, waardoor er geen intensieve wasbeurt nodig is. Meer wijze raad over het onderhoud van jouw kleding vind je hier.

4. Think twice
Stiekem dromen we allemaal van een volle inloopkast met spotjes, een sofa en een gigantische spiegel. Maar als we heel eerlijk zijn, is het helemaal niet nodig om honderden kledingstukken te hebben. Je kunt toch niet alles aan en het scheelt ook nog heel veel tijd als je een genuanceerde selectie mooie items heb je ‘s ochtends veel minder keuzestress. We choose quality over quantity any day! 

/en/stories/5x-tips-voor-een-duurzame-garderobe.html/image4.jpg

Sta een moment stil bij het item dat je op het oog hebt en ga een denkbeeldige checklist af. Ga je het echt dragen? Past het bij de kleren die je al hebt? Complimenteert het jouw looks? Is het comfortabel genoeg? Geloof ons, je zult extra genieten van jouw nieuwe look wanneer je op al deze vragen volmondig ja geantwoord hebt. 

 

5. Second chance
Natuurlijk kan het voorkomen dat je op een kledingstuk uitgekeken raakt of dat iets niet meer goed zit. Omdat je zo goed zorgt voor je kleding van premium quality, behoudt het de waarde. Zonde als het achterin je kast blijft liggen, terwijl je er iemand anders blij mee kan maken. Het is altijd goed als kleding een tweede leven krijgt en misschien levert het nog iets op wanneer je het op Vinted, Markplaats of Facebook post. Win-win! 

Er allerlei manieren om je kleding te ruilen, verkopen of doneren. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruilparty met vriendinnen. Wat de een nooit draagt, is voor de ander misschien een lot uit de loterij. Ook leuk als je zelf nog aanvulling op je garderobe zoekt. Shoppen bij vintage shops en marketplaces is super populair. Met een beetje geluk pik jij net dat ene pareltje eruit. Dat is nog eens een geluksmomentje!

 

fashiontrendcollectionin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediacareteamcustomer servicetipspowervrouwenduurzaamheid

Misschien vind je dit ook interessant

fashion
Trend: workwear
Office outfits zijn trending, ook buiten werktijd om. Lees snel welke items je hiervoor nodig hebt en hoe je ze stylet!
Lees artikel
fashion
6x styling lessen van Carrie B...
Tule, knielaarzen en statement accessoires; lees de blog en laat je inspireren door de looks van Carrie Bradshaw!
Lees artikel
fashion
Organic jeans by Studio Annelo...
Een goede jeans is de ultieme musthave. Lees hier alles over onze Organic Jeans kwaliteit, inclusief styling tips!
Lees artikel