Van knitwear krijgen wij direct een warm en gezellig gevoel. Toegegeven: breiwerk is een techniek, geen stof. Toch kon knitwear niet ontbreken in het rijtje met fabrics. Het speelt namelijk een grote rol in onze collecties, zeker in het najaar.
Samenstelling
Bij breiwerk denken we al snel aan bolletjes wol. Toch zijn veel gebreide items van ander materiaal gemaakt, zoals viscose, polyamide of katoen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Door ze met elkaar te mixen, krijg je elke keer een ander gevoel en een andere uitstraling.
Wol
Warm en pluizig met een down-to-earth uitstraling. Wol komt onder andere van (verschillende soorten) geiten, schapen en alpaca’s. Wij vinden het belangrijk dat het verkregen wordt op een diervriendelijke manier en houden daar dan ook rekening mee bij het kiezen van textiel. Indien mogelijk kiezen we voor wol dat afkomstig is van gecertificeerde bronnen.
Wol wordt al eeuwen gebruikt om kleding van te maken. Het is vuilafstotend en zelfreinigend, ademend, vochtvasthoudend, elastisch en sterk. Heel duurzaam dus. Toch wordt het door veel mensen ook als kriebelig of té warm ervaren. Daarom mixen we het met andere vezels. Zo behoud je de goede eigenschappen en beperk je de eventuele minpunten.
Met een gebreide trui of een vest kom je elke winter en herfst goed door. Maar wist je dat sommige knitwear speciaal is gemaakt voor de warmere maanden?
Viscose of katoen
Voor zomerse truien en vestjes, gebruiken we meestal een mix van viscose of katoen met een elastische vezel, zoals elastaan. Dit ‘draagt lekker’ en het is niet te warm. Het is vaak niet enorm dik, waardoor je het midwinter kunt dragen in combinatie met andere laagjes.
Polyamide
Polyamide is een materiaal dat wordt verkregen uit ruwe aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Deze vezel heeft veel handige eigenschappen. Het is ademend, vormvast, sterk, elastisch en kreukvrij. Polyamide is een synthetisch materiaal, maar ook een heel sterk materiaal dat lang meegaat én als 'mono' materiaal goed gerecycled kan worden. Het duurzamere aspect zit hem hier dus vooral in de langere levensduur. We gebruiken dit dan ook regelmatig in een samenstelling voor onze brei-collectie.
Breitechnieken
Brei kan allerlei vormen aannemen. Dat maakt het voor ons zo leuk om elk seizoen te experimenteren met kleuren, silhouetten en breitechnieken. Hieronder een paar van onze favoriete knitwear technieken.
Ajour
Het is de Franse term voor ‘opengewerkt’, ofwel: breiwerk waar een print in verwerkt is door gaatjes te creëren. Ajour is sierlijk en heel vrouwelijk. We gebruiken het soms voor de mouwen van een trui en soms voor de hele trui. Ajour is vaak iets luchtiger dan andere brei-items, vanwege de gaatjes. Tip: wanneer je er een contrasterende kleur onder draagt, kun je jouw outfit een extra dimensie geven.
Kabel brei
De klassieke kabeltrui vinden we elke keer opnieuw uit. Hij komt misschien niet altijd op de traditionele, grofgebreide manier terug in onze collectie, maar bijvoorbeeld wel met een ander materiaal of met hele kleine kabels.
Rib
De randen van onze truien en vesten laten we meestal afwerken met rib-boorden. Rond de hals, rond de heupen en de polsen ontstaat een sierlijk effect wanneer het ‘gewone’ breiwerk afgewisseld wordt met rib.
Knitwear in trendkleuren
Elk seizoen ontwikkelen we brei-items die passen bij de kleuren van onze fashion collecties. De truien en vesten komen in verschillende trendkleuren en kunnen eindeloos gemixt en gematcht worden met de andere materialen uit onze collecties. Zo heb je altijd een gecoördineerde look en kom je hoe dan ook goed voor de dag. In de herfst en winter gaan we wel een stapje verder, want dan lanceren we meestal ook heerlijke sjaals en mutsen. Die zijn tijdloos en kunnen overal mee gecombineerd worden.