Menu

08 september 2020 13:01

Anneloes' kitchen favourites

Vijf recepten die je volgens Anneloes in ieder geval één keer moet hebben gemaakt of gegeten!
Van pasta en geroosterde aubergines tot pavlova en tiramisu, alle gangen komen langs.
Dus ben je opzoek naar nieuwe inspiratie voor een avondje dineren met vrienden of familie? Lees dan snel verder....

 

 

"Geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie, een echte aanrader!"

Ingrediënten:
- 4 aubergines
- 100 ml arachideolie
- 200 gram Griekse yoghurt
- 2 theel. kerriepoeder
- 1/4 theel. geelwortel poeder 
- 1 limoen (rasp er 1 theel. geraspte schil en 2 theel. sap van)
- 1 dungesneden ui
- 30 gr. geschaafde amandelen
- 1/2 theel. komijnzaad
- 1/2 theel. korianderzaad
- 40 gr. granaatappelpitten
- zout & peper

Bereidingswijze:
Verhit de oven tot 220°C. Schaaf met een dunschiller van boven naar beneden schillen van de aubergine zodat een streepeffect ontstaat van donkere schil en wit vruchtvlees. Snijd ze vervolgens overdwars in 2 cm dikke plakken en leg ze in een kom. Meng er 70 ml arachideolie, 1/2 theelepel zout en peper door en verdeel de plakken op een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 40-45 minuten in de oven tot ze donker goudbruin zijn en zet ze opzij om ze af te laten koelen. Meng de yoghurt met 1 theelepel kerriepoeder, het geelwortelpoeder, het limoensap, een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Zet hem tot gebruik in de koelkast. Giet de overgebleven 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit hem 8 minuten onder af en toe roeren tot hij gaar en donker goudbruin is. Voeg de overgebleven theelepel kerriepoeder toe met de amandelen en een snuf zout en laat alles nog 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn. Schik voor het serveren de plakken aubergine elkaar licht overlappend op een schaal of op de borden. Schep de yoghurtsaus erover met daarop de gebakken uienmix. Bestrooi met komijnzaad, korianderzaad, granaatappelpitten en limoenrasp en dien ze op.

Lekker snel, Nigella Express door Nigella Lawson. Bladzijde 66.

Bon appetit!

/stories/anneloes-kitchen-favourites.html/image2.jpg

"Geraspte wortels met koriander, zonnebloempitten en maanzaadjes is een heerlijke frisse salade!"

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram wortels
- bosje verse koriander
- 2 eetl. zonnebloempitten
- 1 theel. maanzaadjes
Voor de dressing:
- 2 eetl. wittewijnazijn
- 3 eetl. extra vergine olijfolie
- 2 eetl. citroensap
- zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de dressing, voeg zout en peper naar smaak toe en zet de dressing opzij. Snijd de onder- en bovenkant van de wortels af. Rasp de wortels en doe ze in een serveerkom. Hak de koriander grof en voeg hem samen met de zonnebloempitten en de maanzaadjes toe aan de wortel. Hussel de dressing erdoor. Proef, breng de salade zo nodig op smaak en serveer hem. 

Saint-Tropez, Gerechten uit Zuid-Frankijk door Nina Parker. Blazijde 77.

 

 

 

"Mijn favoriete vispasta die binnen 20 minuten op tafel staat. Heerlijk!"

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gr. dunne spaghetti
- 60 ml room
- 2 eetl. citroensap
- 2 theel. djionmosterd
- 1 eetl. grof gehakte dille
- 1 eetlepel gezouden kappertjes, afgespoeld
- 175 gr. warmgerookte zalm, in stukken

Bereidingswijze:
Kook de spaghetti in 10 à 12 minuten beetgaar in een ruime pan gezouten kokend water. Giet af en doe terug in de pan. Voeg room, citroensap en mosterd toe en schud even om zodat alle pasta bedekt is. Schep er dan dille, kappertjes en zalm door en serveer meteen.

No time to cook, 240x lekker, gezond en snel op tafel door Donna Hay. bladzijde 106

Eet smakelijk!



/stories/anneloes-kitchen-favourites.html/image4.jpg

"De kunstzinnige pavlovatoren met marsala-room is mijn ultieme zomer guilty-pleasure!"

Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de meringues
- 280 gr. fijne kristalsuiker
- 140 gr. eiwit (ca. 4 middelgrote scharreleieren)
- 1 theel. vanille-extract
- paar druppels citroensap
- 1 eetl. maïszetmeel
- snufje zeezout
Voor de marsalaroom
- 450 ml. slagroom
- 70 gr. poedersuiker plus wat extra om te bestuiven
- 45 gr. zoete marsala
Voor het fruit
- 150 gr. blauwe bessen
- 100 gr. kersen
- 100 gr. bramen
- 400 gr. frambozen
- 400 gr. aarbeien

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel de suiker voor de meringues over een van de bakplaten en verwarm de suiker 10 minuten in de oven. Klop ondertussen het eiwit met het zout, het vanille-extract en het citroensap in de kom van een mixer tot het stijve pieken vormt. Blijf kloppen en voeg lepel voor lepel de hete suiker toe. Zorg ervoor dat elke lepel suiker door het eiwit is gemengd, voordat je de volgende lepel toevoegt. Stop pas met mengen als het meringuemengsel stevig is en je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt. Dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Verlaag de oventemperatuur tot 130°C en vouw het maïszetmeel met een grote lepel door het meringuemengsel. Giet de helft van het mengsel op een van de beklede bakplaten en maak er met een lepel een komvormige meringue van. Maak vervolgens van de rest van het mengsel twee kleinere meringuekommen, de een iets kleiner dan de ander. Uiteindelijk liggen er op de bakplaten drie meringuekommen van verschillende grootte. Bak ze 3 uur in de oven. Zet dan de oven uit en laat de meringuekommen een nacht drogen in de oven. Klop alle ingrediënten voor de marsalar oom en bewaar de room in de koelkast tot je hem nodig hebt. Stel de toren vlak voor het serveren samen. Begin met de grootste meringuekom en eindig met de kleinste, en wissel de lagen af met een flinke hoeveelheid room en fruit. Bestuif de toren licht met poedersuiker en serveer hem meteen

Saint-Tropez, Gerechten uit Zuid-Frankijk door NinaParker. Blazijde 223.

 

 

"Deze tiramisu is met een verrassende twist echt mijn ultieme dessert van Nigella!"

Ingrediënten voor 12 personen:
- 3,5 dl. espresso gemaakt van 3,5 dl water en 9 theelepels instant espressopoeder, afgekoeld
- 2,5 dl. Baileys cream
- 400 gr. Savoiardi (Italiaanse lange vingers)
- 2 eieren
- 75 gr. suiker
- 500 gr. mascarpone
- 2,5 theel. cacao

Bereidingswijze
Meng de koffie in een wijde schaal met 1,75 dl. van de Baileys. Leg de biscuits in het mengsel; laat ze aan elke kant zoveel opzuigen dat ze vochtig, maar niet doorweekt worden. Bekleed de bodem van een vierkante glazen schaal van 22 cm met een laag biscuits. Splits de eieren en bewaar van 1 ei het wit. Klop de twee dooier en de suiker tot een dik, bleek mengsel, spatel er de resterende 0,75 dl. Baileys en de mascarpone door zodat je een mousse-achtig mengsel krijgt. Klop het ene eiwit dik en schuimig. Zo'n kleine hoeveelheid kun je best met de hand doen. Spatel het eiwit door het mascarpone-mengsel en strijk de helft van dit mengsel uit over de laag biscuits. Leg er een laag geweekte Savoiardi op en strijk daarop de rest van het marscarpone-mengsel. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem tot de volgende dag in de koelkast. Strooi vlak voor het serveren de cacao door een zeefje over de tiramisu. 

Nigella Express door Nigella Lawson. Bladzijde 135.

Et voila!

fashiontrendspringcollectionSummerin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediaautumncarewinterteamcustomer servicetipspowervrouwen

Misschien vind je dit ook interessant

in the spotlight
In the spotlight: Dods
Meet onze unieke, modieuze en eigentijdse local hero in Roermond! Hoe ze dat doen? Lees snel verder en kom erachter.
Lees artikel
collection
Wine & Dine
De hoogste tijd voor een diner met vrienden! Haal de mooiste items uit je kast of shop de collectie. Hoe die eruit zie? Je leest het hier..
Lees artikel
collection
The Bookclub
Today a reader, tomorrow a leader! Lees hier het verhaal achter de collectie en wat je in de komende weken kunt verwachten.
Lees artikel